Diş Protezleri

Diş Protezleri

PROTEZ (Takma Diş) NEDİR?

 

Ağızda çeşitli nedenlerle estetik bozuklukların veya kaybedilmiş olan dişlerin yerine konan, kişilerin estetik ve fonksiyonel olarak ihtiyaçlarını gideren tüm yapay oluşumlar protezdir.

 

Protez Çeşitleri

 

Sabit Protezler ---> Kron - Köprü benzeri yapıştırmalı protezler

Hareketli Protezler --->Total yada bölümlü protezler

İmplant üstü protezler (sabit veya hareketli)

 

 

Kuron: Çürük kırık veya başka bir nedenle aşırı madde kaybı olan dişlerin küçültülüp kaplanması işlemidir.

 

Köprü: Bir veya birden fazla diş eksikliğinde, komşu dişlerin küçültülüp, bunlara gelen özel kaplamalardan destek alınılarak ara boşlukların doldurulması işlemidır.

 

Herhangi bir nedenle diş kaybı meydana geldiğinde komşu dişlerde bu boşluğa doğru hareket başlar. Bunun sonucunda yandaki dişlerde dişeti problemleri, bu boşluğa devrilmeye bağlı kemik kayıpları, estetikte bozulma ve çiğneme kuvvetlerinde değişiklikler meydana gelir. Eğer uzun süre bu boşluk implant yada köprü ile restore edilmezse bu komşu dişlerde de kayıplar olabılır.

 

METAL DESTEKLİ KURON VE KÖPRÜLER

Altyapı olarak standart metal "quotni-co" veya değerli metal "quotau" alaşımlar kullanılabilir. Altın diş hekimliğinde kullanılan maddeler içinde, diş ve dişeti ile uyumlu en kıymetli malzemelerden birdir. Bu yüzden değerli metal kullanılarak yapılan uygulamalar ile daha sağlıklı ve estetik sonuçlar elde edilir.

 

METAL DESTEKSIZ FULL PORSELEN KURONLAR

Güçlendirilmiş porselenden yapılırlar. Kuronların görüntüsünü pek çok şey etkilese de en önemlisi ışığa verdikleri tepkidir. Doğal dişler ışığı geçirir. Bunun sonucu olarak da dişte derinlilik ve canlılık ortaya çıkar. Metal desteksiz porselen kuronların (full porselen) ışık geçirme özelliklerinden dolayı, derinlik ve canlılıkları daha fazladır böylece doğal dişe en yakın sonuçlar elde edilir.

 

  • 1. Full porselenler ışığı geçirdiklerinden doğal diş yapısına çok benzer bir estetik oluştururken, çok iyi yapılmış bile olsa metal porselenlerde bir donukluk ve yapaylık vardır. Bu nedenle özellikle ön dişlerde full porselenler tercih edilir.
     
  • 2. Metal destekli porselenler bazı ışıklarda (disko,fotoğraf makinası flaşı vb) ağızda yokmuş gibi koyu renk bir boşluk görüntüsü verirler. Full porselenler ise aynı doğal diş gibi her türlü ışığı geçirirler.
     
  • 3. Metal destekli porselenler mekanik olarak dişe yapıştırılırlar. Full porselenler ise mekanik ve kimyasal olarak dişe tutturulur. Bu yüzden metal desteklilere göre tutuculukları çok daha yüksektir.
     
  • 4. Alt yapısında metal olmadığı için kuron - diş eti hizasında koyu renk bir çizgi olmaz. Daha estetik bir görüntü sağlanır.
     
  • 5. Diş eti çekildiğinde, full porselenler estetik görünümlerini korurlarken, metal porselenler diş ile birleştikleri bölgede kötü bir görüntü oluştururlar.
     
  • 6. Alt yapıda kullanılan bazı metallere karşı (nikel vb.) oluşabilecek allerji riski full porselenlerde yoktur.

 

 

METAL DESTEKSİZ IPS KÖPRÜLER

Güçlendirilmiş porselenin özel makinalarda sıkıştırılması ile elde edilir. Özellikle ön dişlerde, ışık geçirgenliğinin çok iyi olmasından dolayı tercih edilir. Arka bölge için çiğneme kuvvetlerine karşı yeterince dayanılıklı değildir.

 

METAL DESTEKSİZ ZİRKONYUM ESASLI KÖPRÜLER

Bu sistemde alt yapı olarak metal yerine beyaz bir renk olan zirkonyum alaşım kullanılır. Sistemin en büyük avantajı, ulaştığı çok yüksek dayanılılıkla, arka bölgedeki köprülerde tam estetik bir görünüm sağlamaktır.

 

 

Sabit Protezler

 

Tek kronlar (tek dişin kaplanması şeklinde)

 

Köprüler (eksik dişlerin yanındaki dişlerle birlikte kaplanması- genelde uygulanan)

 

İmplant üstü protezler (çeneye yerleştirilen vida ve protezler)

 

İnley / Onley Çürük veya kırılmalar nedeniyle, doğal dişin çiğneme yüzeyinin yarısından fazlası zarar gördüyse dolgu veya kron yapmak yerine inlay veya onlay restorasyon tercih edilebilir.

Inlay veya Onlay'ler Porselen, Dental Altın veya Kompozit dolgu maddesinden yapılabilir ve doğal dişin zarar görmüş bölgesine yapıştırılır.

 

İnley 'ler bilinen dolgulara benzer. Dişin çiğneme yüzeyindeki doku kaybının çok geniş olmadığı, dişin “cusp” dediğimiz çıkıntılı kısımlarının çürük veya kırıktan zarar görmediği durumlarda uygulanır.

 

Onley 'ler dişin ağızda görünen kısmındaki doku kaybı daha geniştir. En az bir ya da daha fazla çıkıntılı kısım zarar görmüştür.

 

Eskiden inlay ve onlay yapımında, çiğneme kuvvetlerine dayanıklılığı göz önüne alınarak Dental Altın kullanılırdı. Günümüzde, özel döküm yapılabilen ve dayanıklı porselenlerin geliştirilmesiyle Porselen inlay/onlay'ler tercih edilmektedir. Çünkü bu Porselenler hem çiğneme kuvvetlerine dayanmakta, hem de doğal dişle mükemmel bir estetik uyum sağlamaktadırlar

       

Hareketli Protezler

 

Total Protezler: (Hiç diş olmayan ağızlara uygulanmaktadır. İlerik yaşlarda kullanılır)

 

Parsiyel Proteszler: (Kısmen dişsiz ağızlara uygulanmaktadır. Kroşe adı verilen, dişlerin üstüne gelen kancalar veya tırnaklar kullanılmaktadır.)

 

Hassas Tutuculu Protezler: (Yine kısmen dişsiz ağızlara uygulanan kancası olmayan metal destekli protezlerdir)

 

Protezlerimi nasıl temiz tutabilirim?

 

1. Yemeklerden sonra, protezinizi suda yıkayarak yiyecek artıklarını uzaklaştırın.

 

2. Belli öğünlerden sonra, özellikle yatmadan önce, düzenli olarak protezinizi fırçalamalısınız. Bu işlem plak ve leke oluşumunu önler.

 

3. Fırçalama işleminde su ve çeşitli diş macunları veya protez bakım ürünleri kullanılır. Aşındırıcı tozlar kullanılmamalıdır. Yoksa protezin yüzeyi çizilir ve bu yüzeylerde artıklar toplanmaya ve renklenmeye başlar.

 

4. Özel protez fırçaları veya normal diş fırçaları da kullanılabilir.

 

5. Protezin tüm yüzeylerini temizlemeye özen göstermelisiniz.

 

6. Zaman zaman protezinizi, özel protez sıvılarında bekletebilirsiniz. Kimyasal maddeye maruz kalan protezinizi yıkadıktan sonra kullanmanız gerekir.

 

7. Protezin içine işlemiş lekeler ve tartarlar ancak bir dişhekimi tarafından ultrasonik araçlarla temizlenebilir.

 

8. Protezi temiz tutmanın en etkin yolu, günlük fırçalama ile birlikte haftada bir kaç kez de kimyasal sıvılarda bekletmektir.

Sağlıklı
Dişler
Mutlu
Gülüşler