Kanal Tedavisi

Kanal Tedavisi

KANAL TEDAVİSİ NEDİR?

 

Çürük veya travma gibi nedenlerle dişin iç kısmında bulunan sinirinin (pulpa) iyileşemeyecek düzeyde zarar gördüğü ya da öldüğü durumlarda uygulanan bir tedavi yöntemidir.

Dişin doğal yapısı içerisinde diş sinirlerinin bulunduğu kanallar mevcuttur. Kanal tedavisi, işte bu kanallar içerisinde bulunan, enfekte sinirlerin uzaklaştırılması ve kanalların dezenfekte edilerek doku dostu kanal dolgu maddeleri ile doldurulması işlemine verilen addır.

 

KANAL TEDAVİSİNE NELER NEDEN OLUR?

 

 

 

Dişe veya çeneye gelen darbe

 

Derin çürük nedeniyle meydana gelen fiziksel irritasyon,

 

İlerlemiş çürükteki bakteriler dişin pulpasında çoğalmaya devam ederek ağrı ve basınca sebep olurlar. Bazen buna yüzde şişlik eşlik eder. Bazı durumda ağrı az hissedilir fakat kök ucundaki apse ilerleyerek dişi çevreleyen kemikte yıkıma sebep olur.

 

  • İleri diş eti hastalıkları,



  •  
  • Yüksek yapılmış, kapanış tam ayarlanmamış dolgu ve protetik yapılar,



  •  
  • Yanlış uygulanmış ortodontik tedaviler.

 

KANAL TEDAVİSİ UYGULANMASSA NE OLUR?

 

Derin çürük ve çatlak dolayısıyla pulpanın kendini iyileştiremeyeceği durumlarda diş canlılığını kaybeder, enfeksiyon bütün dişe yayılabilir. Kanal tedavisi yapılmazsa enfeksiyon kök ucundaki dokulara kadar ulaşabilir. Dişi çevreleyen çene kemiği de iltihaplanarak aşınır. Meydana gelen bu boşlukta abse oluşur. Bu tabloya ağrı ve şişlik de eşlik eder ve diş kısa zamanda kaybedilir.

 

Kanal tedavisinin aşamaları;    

 

1. Öncelikle ağrısız ve acısız bir tedavi olması için dişe anestezi yapılır.

 

2. Daha sonra çürük temizlenip, dişin özüne ulaşılınca hastalıklı ve yumuşak doku çıkarılır. Sinir ve doku artıkları temizlenir.

 

3. Kök ucuna kadar diş kanalına şekil verilir. Gerekirse bazı ilaçlar uygulanarak iyileşme hızlandırılabilir. 

 

4. Seanslar arasında diş iyileşene kadar geçici dolgu maddeleriyle dişin üzeri kapatılır. İltihabın üremesinin durduğu anlaşıldıktan ve kök ucundan iltihap gelmesi sona erdikten sonra kanal içerisi özel bir dolgu maddesiyle, kök ucuna kadar doldurulur.

 

5. Bazı vak'alarda bu seanslara hiç gerek olmayıp tek bir seansta da kanal tedavisini sağlıklı bir şekilde kanal tedavisini bitirmek mümkündür.

 

KANAL TEDAVİSİ UYGULANMIŞ BİR DİŞİN ÖMRÜ NE KADARDIR?

 

Eğer diş tekrar enfekte olmazsa ve çürümesini önleyici tedbirler alınırsa, ömür boyu bu dolgu kullanılabilir. Düzenli dişhekimi kontrollerinizde enfeksiyonun başlangıcını yakalayabilirsiniz. Ayrıca çok iyi bir ağız bakımı ile de dişin tekrar çürümesi önlenmelidir.

 

 

TEDAVİ NASIL YAPILIR?

 

 

  • İlk önce yapılacak olan lokal anestezi ile tüm işlem boyunca hiçbir ağrı hissetmemeniz sağlanır.



  •  
  • Daha sonra dişin köklerindeki sinir dokusu alınıp kök kanalları temizlenip şekillendirilir.



  •  
  • En son olarak da kök kanalları doku dostu kanal dolgu maddeleri ile doldurulup, üstüne daimi dolgu yapılıncaya kadar dişi koruyacak bir geçici malzeme konur.

 

Sağlıklı
Dişler
Mutlu
Gülüşler